donderdag 14 november 2019

Santa Antao 13-11

Een na laatste dag van Jan en vandaag gaan Jan en ik naar Santa Antao. Gisteren hebben we gekeken wanneer de veerboot vanaf Porto Grande, Mindelo vertrekt. We nemen de boot van 11:00. Om 9:45 brengt mijn vader ons naar kant en komen we de kaartjes. CVE 3000$00 voor 2x een retour. Om 10:30 gaan we aan boord. Nu we er zo dicht bij staan zien we, onder de witte verf, heel duidelijk "Oost-Vlieland" staan. Wel vreemd omdat het schip volgens Wikipedia in Mali gezonden is bij een VN missie.

Om 1100 exact vertrekt de boot. Er worden door de bemanning ook nog zakjes uit gedeeld voor de mensen met een zwakke maag. Er staan best hoge golven tussen Sao Vincente en Santa Antao en de zakjes worden veelvuldig gebruikt. Een uurtje later zijn we in Porto Novo. De eerste poging om aan te leggen mislukt. De achterlijn was al over maar schoot los door de harde wind. De voorlijn zat nog wel vast aan een dunne lijn maar die houdt het natuurlijk niet. De tweede poging gaat wel bij een andere kade. Hier is de wind van achteren i.p.v van voren. Daarna stappen we uit via het autodek.

Buiten het veerhuis veel mensen die ons iets willen verkopen. We zeggen overal "no obrigado" maar sommige zijn erg vasthoudend en komen wel drie keer opnieuw. Na deze hindernisbaan lopen we eerst door het dorpje een. He is nog stiller dan Palmeira op Sal. Bij een café restaurant eten we een plakje bananencake en drinken we ook wat. Daarna lopen we terug naar de veerhaven om een taxi te nemen. Wel heel grappig eerst stond het helemaal vol en nu is er niemand meer. We spreken een taxi busje chauffeur aan die net aan komt en vragen hoeveel het kost om via de bergen naar Ribeira en via de kustweg weer terug naar Porto Novo te gaan. We spreken een prijs af van CVE 5000$00.

Het is een mooie rit. Hij heeft dit vaker gedaan want elke keer stoppen we bij mooie uitzicht punten voor foto's. Ook komen we bij de krater (1104 m) waar we in 2013 in zijn gegaan en via de andere kant zijn afgedaald. We hebben nu het dorre grijze deel van Santa Antao gehad en komen nu in het vochtige deel. De wolken drijven om ons het en alles wordt groener. We vervolgen onze weg en rijden via kronkel weggetjes langzaam naar Ribeira. We stoppen ook op een bergkam. Links en rechts van ons is een afgrond met steile hellingen. Ook zien we over mais staan. Wanneer we lager komen zien we ook papaya, suikerriet en af en toe bananen staan.

Daarna komen we in Ribeira en lopen een beetje door het stadje. Na een kwartier gaan we verder naar Porto Novo waar we om 16:20 aankomen. Exact op tijd omdat we om 16:30 inschepen voor de terugreis naar Porto Grande. Weer vertrekt de boot exact om 17:00 (op tijd). We hebben de golfslag meer dus zijn nu iets sneller dan op de heenreis en 55 minuten later komen we aan. Ik roep mijn vader op met de handmarifoon. Hij had ons al gezien en gaat zo naar de kant om ons op te halen.

Op de boot aangekomen eten we chili-con-carne met rijst.
-----
SY Feeks
Op 10-11-19 11:36 (utc) was onze positie 16°53.09'N 024°59.56'W

Geen opmerkingen:

Een reactie posten