dinsdag 13 augustus 2019

Baiona - Povoa de Varzim

Om 7:30 uit bed. We willen vandaag vroeg weg omdat de volgende haven op 50 nm afstand is. De wind verwachting is heel goed. Als het goed is hebben we de beroemde Portugese Noord een keer mee. Om 7:45 verlaten we de haven. Er staat nog niet veel wind en tot we de Ria verlaten hebben varen we met de motor erbij. Wanneer we de hoek om gaan gaan we vlinderen: Genua bakboord grootzeil stuurboord. We gaan nog steeds 4 kn en we doen de motor uit.

Aan het begin van de middag worden we door de Argo (Marieke en Ronald) opgeroepen. Ze varen 7 nm achter ons er zagen ons op de AIS. Zij gaan ook naar Povoa de Varzim. Wij gaan echter 4,7 kn en zij gaan maar 3 kn.

In loop van de middag gaat het steeds harder waaien. en wij steeds sneller. We gaan vanaf 14:00 geregeld 7 kn en gaan met veel heen en weer met een zeer goede snelheid naar ons doel. Bij de haven laten we het grootzeil zakken en de genua naar binnen en varen op de motor naar de haven ingang. Plotseling voelt het roer vreemd en liggen we stil. Golven slaan tegen de spiegel en komen in de kuip terecht. We liggen op 30 meter water vast naar een visboei. Eerst wil ik het water in maar door de golven is stroming is dit echte te gevaarlijk. Daarna proberen we met de pikhaak de lijn omhoog te halen echter breekt de haak van de pikhaak af. Laatste poging. Met plakband een mes aan de pikhaak geplakt en zagen. Na een kwartier breeks het touw en zijn we weer los. We varen de haven in en krijgen een mooie ligplaats met de boeg in de wind.

Om 16:35 (UTC+1) liggen we in de haven.
-----
SY Feeks
Op 13-8-19 15:35 (utc) was onze positie 41°22.27'N 008°45.92'W

Geen opmerkingen:

Een reactie posten